Age of Empires the Conquerors’da işçi üretimi ve yönetimi

İyi bir ekonomi, zafer için şarttır. Askerlerinizi ne kadar iyi yönetirseniz yönetin, iyi bir ekonomi ile savaşınızı desteklemezseniz başarıya ulaşamazsınız. Üretiminizi hızlandırmak için işçi sayınızı en kısa sürede arttırmanız gerekir.

Duruma göre farklı stratejiler belirlenebilecek olmakla birlikte, genel bir kural olarak söyleyebilirim ki, oyunun başından itibaren işçi sayınızı toplam nüfus sınırının yarısına ulaştırmayı hedeflemelisiniz. 200 nüfus sınırı olan standart bir oyunda hedefiniz en kısa sürede 100 köylü sayısına ulaşmak olmalıdır denilebilir.

Bunun için devamlı olarak, her fırsatta şehir merkezlerinizi (Town Center, TC, ŞM) kontrol etmelisiniz ve işçi üretimini aralıksız sürdürmelisiniz.

Bunun pratik yolu, klavyde “h” tuşuna basarak şehir merkezini seçmektir. H tuşuna tekrar basarsanız bir sonraki ŞM’nizi seçebilirsiniz. “h” ve ardından “c” tuşladığınızda o ŞM’ye işçi üretimi emri vermiş olursunuz.

Oyun başlar başlamaz daima “h”+”cccc” tuşlayarak derhal ana evinize birkaç işçi çıkarma emri verebilirsiniz. Bunu alışkanlık haline getirmeniz yararlı olacaktır.

İpucu: Oyunda sadece sivil veya askeri birimleri değil, binaları da numaralandırabilirsiniz. Oyun başında ŞM’nizi “h” tuşuyla veya tıklayarak seçtikten sonra örneğin “CTRL” ile birlikte “1” tuşlarına basarak ana evinize 1 numarasını atayabilirsiniz. Bundan sonra 1 tuşuna iki defa bastığınızda ana ev karşınıza gelecektir. 1 tuşuna bir kere bastığınızda ise ana ev seçilecek ama ekrana gelmeyecektir. Böylece ana evi ekrana getirmeden ana eve emir verebilirsiniz. Örneğin haritanın herhangi bir yerini görüntülerken o sırada 1 tuşuna bir defa basıp ccc tuşlarına arka arkaya basarak ana evinize işçi çıkarma komutu verebilirsiniz ve hemen ardından meşgul olduğunuz işe devam edebilirsiniz. Pratik değil mi?

Oyun sırasında gözünüz daima ŞM’lerin işçi üretiminde olmalıdır. ŞM’ler hiçbir zaman boş durmamalıdır. İşçi sayısı 100’e ulaşana kadar işçi üretimi kesintisiz sürmelidir.

ŞM sayınızı en kısa sürede en az 3’e çıkarmalısınız. Ne kadar çok ŞM, o kadar hızlı işçi üretimi… Yeni ŞM’leri, doğal kaynakların yanına kurun. Böylece, yeni işçiler hemen çalışmaya başlayabilirler ve taşıma ile daha az zaman kaybederler. Hem böylece taş ocakları, altın madenleri ve değirmenleri üretmek için zaman ve kaynak harcamaktan kurtulursunuz.

Bir ŞM’yi “h” tuşuyla seçtikten sonra belirli bir üretim noktasına sağ tuşla tıklayarak bayrak koyarsanız, çıkan işçiler doğrudan oraya çalışmaya giderler. Dikkat etmeniz gereken nokta, örneğin altın madenine değil, altın cevherine, odun toplama noktasına değil, ağaçlara sağ tıklamanız gerektiği… ŞM’lerden çıkan işçileri bu şekilde yönlendirmeyi hiçbir zaman ihmal etmeyin ki, yeni işçileriniz onları hatırlamanızı ve haritada arayıp bulmanızı beklemeksizin koşa koşa işe koyulsunlar…

İşleyen demir ışıldar. Boş duranı Allah sevmez. Su uyur, düşman uyumaz. Unutmayın, düşman işçiler harıl harıl çalışırken sizin hiçbir işçiniz, bir an bile boş durmamalı, aylaklık etmemelidir!! Her fırsatta “.” tuşuyla boşta işçi var mı diye kontrol edin ve onları anlamlı bir işe yönlendirin.

Aynı durum askerler için de geçerlidir. Boşta bekleyen askerleri ise “,” tuşuyla bulabilirsiniz. Haritanın sağına soluna dağılmış askerler yüzünden cephede daha az askerle savaşmak zorunda kalabilirsiniz. Askerleriniz derli toplu olmalıdırlar. Askerlerin idaresi bu yazının konusu olmadığından bu konuya şimdilik bu kadar değinmekle yetineyim. Daha sonra belki bu konuda ayrı bir yazı yazabilirim.

İşçi sayısını nasıl takip edeceğiz?

Oyun sırasında işçilerinizin sayısını ve boşta duran işçilerinizin nerede olduğunu öğrenmenin, çoğu oyuncu tarafından bilinmeyen, oldukça basit ve aşikar bir yolu var…

Ekranın sağ alt köşesinde duran küçük mini harita, üç ayrı modda kullanılabilir. Ekonomik, Askerî ve Normal… Ekonomik modu seçtiğinizde, işçilerinizle ilgili tüm bilgiler karşınıza çıkacak…

Ekonomik mini map’i etkinleştirmek için, mini haritanın alt köşesindeki grafikte işaretlediğim noktaya tıklayabilir veya ALT+R tuşlarını kullanabilirsiniz.

Ekonomik mini map aktif iken, mini harita üzerinde, boşta duran işçileriniz yanıp sönerek size gösterileceklerdir.

Ayrıca F4 tuşuna basarak istetistikleri açarsanız, grafikte de göründüğü gibi, işçi sayınızı, hangi görevde ne kadar işçi olduğunu, ne kadar ticaret arabasına sahip olduğunuzu ve hatta market kurduysanız kaynakların alım satım fiyatlarını takip edebilirsiniz.

Oyun sırasında ALT+R tuşuna basıp mini map’den boşta duran işçilerinizi kontrol ettiğinizde aylak işçilerin ne kadar çok olduğunu görüp şaşırabilirsiniz.

Mini haritayı normale çevirmek için ALT+N tuşuna basabilirsiniz.

Unutmayın, verimli çalışan çalışkan işçileriniz, taşıdıkları ürünlerle birlikte dolaylı olarak askerlerinizi ve sizi zafere taşıyacaklardır.

1 thoughts on “Age of Empires the Conquerors’da işçi üretimi ve yönetimi

  1. Gerçekten çok faydalı bir çalışma ve inanın kimse bilginin bu kadar zor elde edildiği bir dünyada uzun emekler sonucu elde ettiği tecrübeye dayalı bilgisini bu kadar açık yüreklilikle paylaşmaz. Ancak bu bilgiyi insanların oyunda gelişmesi için paylaşan bir insan gerçekten bu oyuna değer veren ve bilginin paylaşılınca güzel olduğunu bilen gerçek insandır.

Bir yorum bırakınız