Uzun pil ömrü için öneriler ve yaygın bilinen yanlışlar…

Yapılan araştırmalara göre;

  • Günümüzde elektronik cihazlarda (cep telefonları dahil) yaygın olarak kullanılan lityum-iyon pilleri, genel kanının aksine, her seferinde %100 şarj edip tam deşarj etmek, yani şarj etmek için pili tamamen bitirmeyi beklemek gerekmiyor. Tersine, bu durum pil ömrünü büyük ölçüde kısaltıyor! Yani bu konuyu kafaya takmadan gerektiğince, gerektiği kadar şarj etmek en doğrusu.
  • Pilin ömrünü kısaltmanın en kolay yolu şarjı bütünüyle bitirmek olduğundan, üreticiler bir miktar şarjı yedekte tutuyorlar. Bu yedek bölümün de tükenmemesi için kullanılmayan cihazların en azından ayda bir şarj edilmesi öneriliyor.
  • Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının kafa yorduğu bir konu, fişin sürekli takılı olmasının pil üzerindeki etkisidir. Pillerin tam şarj olduktan sonra üzerlerindeki akımın kesilmemesinin pilleri yıprattığı doğru. Ancak cihazlarda bulunan devreler pillerin şarj durumunu dikkatle izliyor ve akımı düzenliyorlar. Pil tam şarj olduğunda akım düşürülüyor ve şarj kaybını önlemek için voltaj düştükçe pile çok düşük miktarda akım veriliyor. Bu çok küçük şarj döngüleri kimilerine göre pilin ömrünü pek etkilemiyor. Yine de eğer bilgisayar sürekli prizde kullanılıyor ise, pili %40 dolu iken buzdolabında, fakat dondurmadan saklamak öneriliyor.

Kaynak: Bilim ve Teknik, Ekim 2012, Sayı 539, s. 48-49.

Bir yorum bırakınız