Age of Empires 2’de renk sorunu, devam oyunları ve Red Alert 3 üzerine

Devam Oyunları

Age of Empires 2’nin modern bilgisayarlarda sorunsuz bir şekilde çalıştırılabilmesi hakkında yazdığım ipuçlarının tahminimden çok daha fazla sayıda okuyucu bulduğunu, site istatistiklerinden görebiliyorum.

Aradan geçen bunca yıla rağmen bu oyunun hala ilgi görmesi, baş döndürücü bir hızla gelişen, sürekli yeni teknolojilerin ve ürünlerin piyasaya sürüldüğü, tutunmanın çok zor olduğu oyun dünyasında, iyi bir yapımın yıllara rahatlıkla meydan okuyabileceğini, oyuncuları sadakatle kendisine bağlayabileceğini gösteriyor.

İnsan ister istemez keşke klasikleşen oyunların yeni sürümlerinde, önceki sürümlerin sevilen tarafları değiştirilmeden yeni geliştirmeler ve ilaveler yapılsa diye düşünüyor. Ne yazık ki çoğu zaman durum tam tersi oluyor. Klasikleşen oyunların sonraki sürümleri, bir başka deyişle devam oyunları, eski beğeniyi toplayamıyor. Age of Empires 2, Heroes of Might and Magic 3, sonrasında hayal kırıklığı yaşanılan klasiklerden ilk akla gelenler…

Red Alert 3

Bu noktada yeri gelmişken geçenlerde yaşadığım bir hayalkırılkığından da bahsetmek isterim. Ben bir Command and Conquer (Tiberian Dawn, 1995, kısaca “C&C”) ve Red Alert 1 (kısaca “RA”) hayranıyım. 1995 yılında C&C’nin 3 görevden ibaret demo sürümünü edinip oynadığımda tam anlamıyla vurulmuştum. O güne kadar oynadığım en güzel oyundu bu… 1995-1997 yıllarında, 486-DX işlemcili bilgisayarımda bu oyunlar dururken onları bırakıp okula gitmek zulüm gibi bir şeydi. Devam oyunu Command and Conquer Tiberian Sun’ı dört gözle bekleyen ve çıkar çıkmaz heyecanla Kadıköy-Yazıcıoğlu İş Hanı’na koşan güruhun içerisinde elbette ben de vardım.

Gel gelelim devam oyunu beklediğimi vermedi. En çok oyun görsellerindeki değişim, C&C ve RA’daki savaş havasını yansıtan soğuk gerçekçilikten, çocuksu bir çizgi film-anime havasına geçiş, beni bu seriden uzaklaştırdı. Daha sonra birçok yeni sürüm çıktı ama sağda solda rastladığım ekran görüntüleri nedeniyle bunlara pek ilgi duymadım.

Ta ki geçenlerde bu seri yeniden aklıma düştü. Red Alert 1’i LAN üzerinden nasıl oynayabileceğimi araştırırken (bundan ayrı bir yazımda bahsedeceğim), Westwood’un yeni sahibi Electronic Arts’ın, C&C familyasının ilk 10 yılının tüm üyelerini “Command and Conquer First Decade” adını verdiği derlemede, tüm eklenti paketleriyle birlikte yayınladığını, sevenlerin ise geçmişten bugüne türlü yamalar yayınlayarak oyunun güncelliğini yitirmemesini sağladıklarını gördüm. Bu çok sevindiriciydi. Bunlarla uğraşırken bari eksik kalmasın, hepsini deneyeyim diyerek Red Alert 3’ü de edindim ve denedim.

İlk olarak belirtmek mecburiyetindeyim ki, Red Alert 3 oyun içi videolarına diyecek hiçbir sözüm yok:

Öte yandan, videoları bir yana bırakırsak, oyun tam anlamıyla hayalkırıklığı… Serinin bu kadar eski bir seveni, tutkunu olmama rağmen oyunu kurmamla kaldırmam bir oldu.

Age of Empires 2 the Conquerors Renk Sorunu

Neyse, artık konuya dönsem iyi olacak. Bu yazıda bahsedeceğim sorun, Windows 7 (ve muhtemelen Windows 8) üzerinde Age of Empires 2 the Conquerors çalıştırdığınızda, çimenlerdeki yeşil rengin bozulmuş, kırmızılaşmış görünmesi…

Bu sorun için deneyebileceğiniz çözümleri aşağıda bulabilirsiniz.

Çözüm 1:

Not Defteri (notepad) açın ve

taskkill /F /IM Explorer.exe
age2_x1.exe
Start explorer.exe

satırlarını, Age of Empires 2 The Conquerors kurulum dizinine, bendeki şöyle:

C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Age of Empires II\age2_x1

agefix.bat adıyla veya sonu .bat ile bitecek herhangi bir isimle kaydedin. Kaydetme işlemini yapmadan önce Not Defterinde kayıt penceresinde *.* yazıp enter tuşlarsanız ve daha sonra dosya adını girerseniz, dosya adını doğru kaydetmeme riskiniz olmaz.

Oyunu bu dosyaya çift tıklayarak çalıştırdığınızda renk sorunu çözülmüş olmalı.

Çözüm 2:

Masaüstüne sağ tıklayın, “Ekran Çözünürlüğü“ne tıklayın. Bu pencere açıkken oyunu çalıştarmayı deneyin.

Çözüm 3:

Yukarıdakilerden daha kesin bir çözüm, şurada anlattığım yöntemi veya şurada bahsettiğim 1.1 yamasını deneyin, hem renk sorununu çözün, hem de oyunu yüksek çözünürlükte oynayın.

Bir yorum bırakınız