Age of Empires 2’yi yüksek çözünürlükte oynamak mümkün

Geçen akşam Age of Empires 2 the Conquerors (kısaca AOC) gecesiydi.

Age of Empires the Conquerors gecesi… Havada tatlı bir serinlik… Ne güzel.

— Ertuğrul (@ertpresso) October 22, 2012

Büyük zevk aldık. Hele 22 inç ekranda, tam çözünürlükle oynamanın tadı başka oluyor.

1999 yılında Microsoft tarafından üretilen, gerçek zamanlı strateji oyunları arasında klasik kabul edilen AOC, en çok 1280×1024 destekliyordu. Günümüzün geniş ekranları için bu bir hayli düşük bir oran. Geniş bir ekranda düşük çözünürlükte oynamak grafiklerin kalitesini düşürdüğü gibi, strateji oyunlarında büyük önem taşıyan, geniş bir bakış açısına sahip olmaktan da mahrum bırakıyordu oyuncuları. Neyse ki, oyun aradan geçen yıllara rağmen hala sevilerek oynanıyor ve meraklıları oyun için yama geliştirmeye devam ediyorlar. xOmicron tarafından geliştirilmekte olan (halen beta aşamasında) gayrıresmî 1.1 yaması, oyunun birçok özelliğini iyileştirmekle kalmıyor, çözünürlük sorununu da çözüyor.

Resme tıklayarak 1920×1080 çözünürlükte oyunun nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

Age of Empires 2 Conquerors 1920x1080

Yamanın sağladığı önemli bir yenilik de birden çok askerî üretim yapısına tek bir tuşla emir verebilme imkanı getirmesi… Çift tıklama ile ekrandaki aynı türdeki tüm üretim yapılarını seçtikten sonra üretim için ilgili üretim tuşuna veya çoklu üretim için SHIFT+ilgili tuşa bastığınızda o birimin üretimini bu yapıların tümü için sıraya sokmuş oluyorsunuz. Bu özelliğin ne kadar önemli olduğunu oyunu bilenler hemen takdir edeceklerdir.

Yamanın bir diğer yeniliği ise azami nüfus miktarını arttırması…

Bu iki özelliğin de etkinleştirilmesi konusunda kullanıcıya kurulum sırasında seçim hakkı tanınıyor.

Tüm geliştirmeler bu saydıklarımdan ibaret değil elbette. Yamayı şu adreste bulabilir, özelliklerinin tümünü okuyabilirsiniz.

Yamayı kurmadan önce temiz bir kurulumun ardından Microsoft’un son resmî yaması olan 1.0c yamasını kurmuş olmanız gerektiğini hatırlatayım. Bu yamayı şu adresten indirebilirsiniz: https://rapidshare.com/files/604966474/Age2XPatch.exe

Ek: Unutmadan, yama beta safhasında olduğundan ve sık sık güncellendiğinden, çok oyunculu (multiplayer) oyunlarda tüm oyuncuların aynı yama alt sürümünü yüklemiş olduğundan emin olmalısınız.

Ek: Gameranger gibi internet ortamlarında sürüm uyumsuzluğu sorunu yaşamamak için oyun sürümünü değiştirmeden geniş ekran nasıl oynanacağını şurada anlattım.

2 thoughts on “Age of Empires 2’yi yüksek çözünürlükte oynamak mümkün

  1. Geri bildirim: Oyun sürümünü değiştirmeden geniş ekran AOC | ertpresso

  2. Geri bildirim: Age of Empires 2′de renk sorunu, devam oyunları ve Red Alert 3 üzerine | ertpresso

Bir yorum bırakınız